Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A legjobb táplálékkiegészítők edzéshez II. rész

A legjobb táplálékkiegészítők edzéshez II. rész

Az előző cikkünkben bemutattuk, hogy melyik az három leghasznosabb táplálékkiegészítő, amikkel kihozhatod magadból a maximumot. Reméljük, hogy már be is építetted őket a rutinodba! Most pedig folytatjuk néhány szintén nélkülözhetetlen termékkel, amelyek elengedhetetlenek a fejlődéshez.

De továbbra is szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek egyike sem csodaszer, így fontos, hogy mellettük kellő figyelmet fordíts a megfelelő táplálkozásra és a pihenésre is az edzéstervedben. Ezáltal tapasztalhatod meg ezeknek a készítményeknek a pozitív hatásait rövid és hosszútávon egyaránt.

A listában szereplő kiegészítők minden sportolónak elengedhetetlenül fontosak, legyen szó erőnléti vagy állóképességi edzésekről, mivel a nélkülük szinte lehetetlen a megfelelő tápanyagbevitel a mindennapokban.

1. BCAA

Az angol „Branched Chain Amino Acid” kifejezés rövidítése a BCAA, melynek magyar jelentése: elágazó láncú aminosav. Ennek a csoportnak három alkotóeleme van, a valin, a leucin és az izoleucin.

A BCAA-t azok közé az esszenciális aminosavak közé soroljuk, amelyeket a szervezetünk nem képes önmaga termelni, így minden esetben külső forrásból kell gondoskodnunk az utánpótlásukról. Az aminosavak pedig a fehérjék építőkövei, és azt mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő fehérjebevitel kiemelten fontos az izmok építéséhez, valamint segít elkerülni a katabolizmust is.

De mire is jó valójában a BCAA?

Több kutatás is megerősíti, hogy a tartós fogyasztása hozzájárul a tiszta izomtömeg gyarapodásához, és segít megelőzni a katabolizmust az edzések közben. Továbbá, fiatalabb korban, az edzés előtti fogyasztása a teljesítményt is növeli.

2. L-glutamin

BCAA mellett az L-glutamin is hozzátartozik azokhoz az aminosavakhoz, amiket a szervezet nem tud önállóan termelni. Amennyiben az étkezésünkkel megfelelő mennyiségű fehérjét viszünk be, felmerülhet a kérdés, hogy miért kellene ezeket az aminosavakat külön-külön is pótolni?

A nagy intenzitású, hosszú időtartamú és megterhelő edzések alkalmával a szervezetünk sokkal több glutamint használ el, és a vér L-glutamin szintjének csökkenésével a kifáradás szintje arányosan nő. Emiatt érdemes nagyobb mennyiségben pótolni ezt az aminosavat is edzés közben, mivel a szervezet glükózzá alakítja szükség esetén, így növelhetjük vele az állóképességet és az energiaszintet. Alacsony szénhidráttartalmú étrend esetén pedig nem biztos, hogy szeretnénk nagyobb mennyiségben, rendszeresen glükózt, azaz hétköznapi nevén szőlőcukrot fogyasztani.

3. Omega-3

Sajnos általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy része nem visz be a szervezetébe elegendő omega 3-at, pedig hiánya számos betegség kapuja lehet. Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, ami segíthet csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint csökkentheti a vér triglicerid szintjét is. Támogatja a jó memória képességet, és hiánya akár tanulási nehézségeket is okozhat. Sport kapcsán pedig a regenerálódásban tölt be fontos szerepet. Segíti a sérülésekből való felépülést és csökkentheti a katabolizmust is, érdemes tehát rendszeresen fogyasztani.

Tartalomhoz tartozó címkék: bcaa L-glutamin omega-3