Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Néhány érdekesség a fehérjékről

Néhány érdekesség a fehérjékről

                Tudom a fehérje témakör már mindenkinek lerágott csont, és mindenki tudja hányas a kabát. Azonban mi egy kicsit másfelől közelítjük meg ezt a kérdést, mégpedig a gyakorlati felhasználás felől. A végső konklúzió az lesz, hogy nemkell a legdrágább fehérjét megvenni, viszont rendesen kell fogyasztani annak, aki szeretne valamiféle eredményt elérni. Akit ez átfogóbban érdekel, azoknak készült ez a cikk.

A legtöbb fehérje whey alapú, azaz tejsavó, és tejből készül. A tejsavó a sajtgyártás mellékterméke. Kivételt képeznek persze a növényi (pl. rizs) fehérjék, és a szója fehérje, valamint a beef (marha) fehérje. Ezeknek az alternatív fehérjéknek is megvan a maga előnye, de mégis a fehérje piac 90%-ban whey (tejsavó) alapanyagból készül.

                A tejsavóból különböző eljárásokkal nyerik ki a fehérjét (koncentrátum, izolátum, hidrolizátum). Az eljárások között a legfontosabb különbség, hogy a kinyert fehérjének milyen magas a tiszta fehérjetartalma, illetve, hogy milyen alacsony a szénhidrát és zsírtartalom. Minél költségesebb az eljárás, annál magasabb tisztaságú fehérje alapanyag tud készülni. Értelemszerűen ezért a fehérjetartalom növekedésével fog növekedni a termék ára is. Természetesen nem egyenes arányosan, ez leginkább marketingeszköz, hogy magyarázni lehessen egy 10000Ft/kg-os fehérjét.  

Mi van még az alapanyagban a fehérjetartalmon kívül?

Mindegy melyik eljárással nyerik ki a tejsavóból a fehérjét, az nem lesz 100%-os tisztaságú fehérje. Akkor az a rész, ami nem fehérje, az micsoda? Mint minden tápanyag, a tejsavó is makronutriensekből áll (fehérje, szénhidrát, zsír). Az alapanyagban, ami nem fehérje, az vagy laktóz (tejcukor), vagy zsír. Hogy milyen arányban teszik ki azt a fennmaradó 10-20%-ot, az alapanyagonként eltér. Akkor érdemes nagyon magas 90% körüli fehérjét fogyasztani, ha mondjuk versenyfelkészülő diétán vagyunk, és tényleg minden gramm bevitt tápanyaggal el kell számolnunk. Ezt leszámítva az összes típusú termék tökéletes, ha eleget fogyasztunk belőle.

Magasabb fehérjetartalom?

                Azonban a magasabb fehérjetartalom nem egyenlő azzal, hogy az a termék jobb minőségű. Hiszen az összes whey protein (tejsavó fehérje) termék kivétel nélkül ugyanabból az alapanyagból készülnek. A termékek között a legfőbb különbség az, hogy 1 adag mennyi tiszta fehérjét tartalmaz. Azért nehéz összehasonlítani egy 80%-os fehérje koncentrátumot egy 92%-os izolátummal, mert a koncentrátumok esetében 1 adag 30g szokott lenni, az izolátumoknál meg 25g. Vagyis a 80%-os fehérje koncentrátumba 24g fehérje van, míg a 92%-os izolátumban 23g!

                A fehérje termékek tehát nem is különböznek annyira egymástól, mint elsőre gondolná az embert. Mindegyik ugyanabból a tejsavó alapanyagból van. Nem akkor használjuk helyesen a fehérjét, ha megvesszük a legdrágábbat, amit lehet kapni, és napi 1 kiskanállal iszunk belőle ünnepnapokon... Inkább vásároljunk egy ”alacsonyabb” fehérje tartalmú terméket (kb 3g-al lesz benne kevesebb, mint a drágábban), és igyunk belőle egy nap 2x-3x (az úgy már 60-70g fehérjebevitel lesz, nem 1x24g)! Illetve a legjobb kiegészíteni a fehérjebevitelünket valamilyen aminosav termékkel (BCAA,Glutamin, EAA), és multivitaminnal.

                A fehérjék közti leglényegesebb különbség a fehérje tisztasága, vagyis hogy mennyi a tiszta fehérjetartalma egy terméknek. Ezt gyakran százalékos formába szokták meghatározni. A  fehérjetermékek ugyanúgy tartalmaznak még némi zsírt, és szénhidrátot is, de legnagyobb arányban a fehérje dominál ezekben a termékekben.

Mi a különbség az izolátum és koncentrátum készítmények között?

Valójában a fehérjetartalom szinte pont ugyanannyi mindkét típusú termékben, a különbség ott van, hogy a koncentrátumból 30g termék tartalmazza ugyanazt a fehérjemennyiséget, amit az izolátum 25g-ban. Ezért lehet mondani az izolátumokról, hogy szupertiszta, meg extra magas a fehérjetartalma, pedig az igazság az, hogy a fehérjetartalma ugyanannyi, csak a koncentrátumokba van még pár gramm zsír, meg szénhidrát.

Azoknak az embereknek, akik úgy élére állítják a kajálást, és számolnak minden milliméter szénhidrátot és zsírt, amit bevisznek, mondjuk versenyfelkészülésnél, na nekik számít, hogy a 22g fehérje 25g-os adagba van, vagy 30g-ba, és a nagyobb adagban van plusz 2 gramm cukor. Azonban az emberek 95%-nak pont tökjó bármelyik fehérje, ha edz mellé, és issza rendesen.

Minőségi izomtömeg nem havi 908g fehérjétől lesz rajtad. Inkább igyál 2-3 adag fehérjét, és vigyél be kétszerannyi fehérjét naponta, mintsem igyál napi 1 adagot, amiben 0g a zsír meg a szénhidrát.

 

Mit érdemes fogyasztani? Mitől jobb egy fehérje, mint a másik? 

A fehérje fogyasztás alapja az alakformáló sportoknak. A fehérje, és az aminosavak az izmok építő kövei. Csak fehérjéből, és aminosavból épülhet izom. A fehérje mondhatni, hogy a legalapvetőbb táplálék kiegészítő. Az izom építéséhez, megtartásához fehérjére van szükség. Megfelelő fehérjebevitel nélkül elképzelhetetlen az eredményesség bármelyik sportban. Nem csoda tehát, hogy ebből a termékből van a legtöbb féle a piacon.

Mivel a fogyasztók alapvető igénye az alacsonyabb testzsír, és a magasabb izomtömeg, így ezt csak a fehérjebevitel növelésével, és a szénhidrát bevitel csökkentésével tudják elérni. Minden verseny diéta erről szól. Illetve az energia bevitel új formája lett már a zsír, ami helyettesíti a szénhidrátot Ketogén diétákban. De most nem az a feladat, hogy az energia bevitelt szolgáló zsír, vagy szénhidrát minőségét, vagy mennyiségét ellenezzük. Csak az, hogy a legfontosabbat, a FEHÉRJÉT miből vigyük be. 

A fehérjékből nem képződik depo zsír. Így a fehérje bevitelnél meghatározó az, hogy izomépítés és testzsírszázalék csökkentés esetén, megfelelő mennyiségbe vigyük be. Egy átlagembernél ez a javasolt érték 08 gr./testsúly kg. Alakformáló sportokban ez felmegy 2-2,5 gr./testsúly kilogrammra. Ez azt jeleni, hogy alakot formáló embernek (ha pl.: 80kg ezt a kívánt testsúlyra kell nézni, a zsírfelesleg nem igényel fehérjét) 160-200 gramm/nap. 

A kívánt testsúlyra vannak indexek, képletek, testzsír mérés, de ez mind felesleges. Ha megkérdezel valakit, hogy hány kg-osan nézne ki jól, úgyis tudja. Volt annyi, csak meghízott, vagy szülés előtt még tudja, hogy jól nézett ki. 

 

Mindenki tudja, hogy hány kg-osan nézne ki jól. Nem kellenek erre képletek. 

 

Ha a napi kalória szükségleted egy nagy részét fehérjéből szeretnéd bevinni, ezzel megakadályozva azt, hogy zsírt szedjél fel, akkor az étrendedet kell brutálisan átalakítani. Több vörös húst, fehér húst, halat enni. Ez drága és macerás. 

Ennél sokkal egyszerűbb naponta meginni 2-3 fehérje turmixot, amiben van adagonként 20-23 gr. fehérje. Plusz odafigyelsz az étkezésekre. 

 

Ez eddig tiszta. De miből vigyem be  fehérjét? 

 

A fehérjéket beviheted növényi, és állati eredetű fehérjéből is. Mindegyik jó. Az, hogy koncentrátumot veszel, vagy isolátumot, vagy pedig hydrolizátumot, vagy tiszta aminosavat, az már csak marketing, és pénz lehúzás. 

Egy WPC átlag 4 % zsírt, és 5% szénhidrátot tartalmaz 100 gr.-onként. Egy növényi fehérje kevesebbet. 

Egy 30 gr.-os adagban ez 1,5 gr. szénhidrát… Az semmi. A fehérje olyan mint a tégla, azt be kell építeni az izomzatba, amit a energiát adó tápanyagok biztosítanak. Napi 180-300 gr. szénhidrát bevitel biztosítja a szervezetednek a megfelelő működést, és azt, hogy a fehérjék be tudjanak épülni. 

Komolyan gondoljátok, hogy az adagonkénti 1,5 gr. szénhidrát csökkentése 0,3 gr.-ra az megér egy fehérje turmixnál kg-onként több ezer forintot!? Akik a hydrolizátumokat keresik, vagy az izolátumokat, azok biztosan minden gramm szénhidrátot számolnak. Soha nem isznak alkoholt, válogatják a köreteket, és mindent kimérlegelnek. Természetesen nem! És senki ne gondolja azt, hogy ha megveszi a legdrágább fehérjéket 15ezer ft/kg áron, amivel spórol 1-2g szénhidrátbevitelt, az utána nyugodtan zabálhatja kétpofára a mekit, hiszen belefér… A termék előnye már akkor elveszik, ha nem vízzel, hanem tejjel turmixolod.

A drágább, alacsonyabb szénhidrát és zsírtartalmú fehérjét veszed meg 50%-kal magasabb áron, és egy tessék-lássék étrend mellé teszed be. Az az 1 gr. spórolás megérte a plusz 5 ezret… 

 

MEG, HOGY MEGFIZETED A BRAND TÖBLETT KÖLTSÉGÉT IS! A Plázás üzletek bérleti díja, meg az óriás plakát kampányok, a luxus irodák, meg a számtalan szponzorált versenyző kinek a pénzéből lesz? Ez mind rajta van az átadási áron, alaphangon + 150%. Ami 4000 Ft, azt TE megveszed 6990 Ft-ért. De minek? Mivel drága spórolsz vele, és nem fogyasztod rendesen, mert akkor havi 50 ezer forint lenne. 

1 kg fehérje, 4000 ft körül jó, októberre ez már min. 5000 lesz. Ha 30 gr. egy adag, és napi hármat iszol, reggel, edzés után, és étkezés között még egyszer, akkor ez 360 Ft/nap. Egy hónapban 10.800 Ft. Ez sem kevés. De ez az alap a sikerhez. 

Ha egy brandingelt isolátumot fogyasztasz, akkor ez 275 Ft/adag, napi három turmixal, havi 24.700 Ft. És megtakarítottál naponta a 9 gramm szénhidrátot, amit amúgy bárhol az étrendbe le tudnád faragni, ha akarnád. Megjegyzem egy nem gramm mérleggel mért, napi étrend mellé igazi balekság. 

Vagy majd nem fogyasztasz csak hetente 3x edzés után fehérjét. Úgy nem lesz drága, meg persze hatékony sem, így pont ez lesz a legdrágább verzió, mert a semmire ment el a pénzed.

 

Emészthetőség, Laktóz érzékenység! 

Azt tisztáztuk, hogy a fehérje a tápkieg piac vekni kenyere. Be kell vinni mennyiségben, de sokan érzékenyek az emészthetőségre, ízre, laktózra. Mielőtt félreértés esne, ezek a termékek UGYAN AZOKBÓL az alapanyagokból készülnek, mint a 2x-es áron árult társaik. Aki valóban laktóz érzékeny, fogyasszon növényi eredetű fehérjét, vagy aminosavat! A dietetikában az állati és nővényi eredetű fehérjék fogyasztása kombináltan javasolt. Így állítanak össze, egy kórházi étrendet, vagy a gyermek élelmezésben mindent. Hús és köret, hogy érthetőbb legyen. Ennek ellenére, a táplálék kiegészítők piacán, mindenki a tejsavó fehérjét keresi, vagy ha vegán, akkor a növényit. A kettő keveréke nem található meg, bár tudományosan indokolt lenne, a marketing kampányok által átmosott fogyasztói szokások ezt nem kultiválják. 

Ez is kár. Olcsóbb lenne, nem lenne allergén, és jobban hasznosulna. 

 

Összegzés

Mindegy, hogy milyen fehérjét eszel, legyen jól emészthető, és igyál meg napi 3 turmixot. Ha drágábban akarsz venni, csináld azt. De NE csökkentsd s napi bevitelt. Ha megértetted a fentieket, akkor vedd azt ami ízlik, és ár-érték arányban a legjobb!

Ez olyan, mint a C-vitamin. Napi 2000-5000 mg-ot be kell vinni. 3 helyen gyártanak a világban aszkorbin savat (C-vitamin), hogy TE 10x-es áron veszed meg a, TE döntésed. De ne szedj e miatt 500 mg-ot, meg retard, meg jobban hasznosul stb. Ez egy bullshitt. Ugyan úgy ahogy a fehérjénél is. TÁPANYAG BEVITEL AZ ELSŐ, ÉS LEGFONTOSABB! 

Tartalomhoz tartozó címkék: fehérje